Přečteno: Jackaby

Autor: William Ritter
Počet stran: 276
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2014 / překlad 2015
Anotace: 
Příběh detektiva, který se zabývá paranormálními jevy, překypuje troufalým vtipem a notnou dávkou hrůzy ve stylu Doktora Who a Sherlocka Holmese.
Abigail Rooková právě přicestovala do New Fiddlehamu v Nové Anglii. Píše se rok 1892 a ona nutně potřebuje najít práci. Potkává R.F. Jackabyho, detektiva objasňujícího nevysvětlitelné jevy, jehož bystré oko si všímá všeho neobvyklého - což zahrnuje i pozorování nadpřirozených bytostí. Abigail má zase jiný dar, dokáže si všímat obyčejných, ale podstatných detailů, takže se na místo Jackabyho asistentky výborně hodí. Hned během svého prvního dne v novém zaměstnání se Abigail ocitne uprostřed napínavého případu: ve městě řádí sériový vrah. Policie je přesvědčená, že se jedná o běžného kriminálníka, ale Jackaby si je jistý, že za vším stojí nelidská stvůra, jejíž existenci policie - s výjimkou mladého pohledného detektiva Charlieho Canea - vytrvale popírá.

Z mého pohledu...
Jako úplně první věc, která mě na této knize zaujala byla
obálka. No, posuďte sami, není skvělá? Stejně tak se mi líbí první dvě stránky, které jsou zdobené stejně jako obálka, viz. fotky.
Příběhem čtenáře provází mladá Abigail, která v roce 1892 připlouvá do Anglie, za účelem
sehnání práce. Náhodou zahlédne letáček od jistého R.F. Jackabyho, který hledá schopnou asistentku pro své detektivní vyšetřování. Dozvídá se, že Jackaby se věnuje nevysvětlitelným jevům a nadpřirozeným bytostem. Dalo by se říct, že má něco jako další smysl právě pro toto dění. Než se Abigail stihne porozhlédnout kolem a položit Jackabymu všechny otázky, co se jí honí hlavou, je zatažena do vyšetřování vraždy. Co víc, pravděpodobně se jedná o vraha, který systematicky zabíjí i ve všech okolních městech. Zajímavé je, že vražda se nikdy nestane dvakrát po sobě ve stejném městě, tedy, až do chvíle, kdy se do vyšetřování dají i Jackaby a Abigail. Nedá se říct, že by byl pachatel jasný hned od začátku, ale během posledních tří kapitol jsem ho odhalila, i když jsem po celou knihu podezřívala někoho úplně jiného.
Sice jsem občas postrádala nějaký ten detail, ale i přesto je autorův styl psaní poutavý a zajímavý. I když je tato kniha řazená mezi Young Adult, rozhodně to není milostný příběh,jak bychom od tohoto označení asi čekali, ba naopak, tentokrát držíme v ruce detektivku, uvnitř které se skrývá krutý a nemilosrdný vrah.

Komentáře

  1. Pěkné napsané! :)
    Není to sice můj must-have, ale kdybych ho našla ku příkladu v knihovně, vůbec bych se nezlobila :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! Taky se mi do ní nejprve moc nechtělo, ale překvapila :)
      N.

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky