Přečteno: Pozorovatelka

Autor: Petra Braunová, Leny Payerová
Počet stran: 278
Rok vydání: 2007
Nakladatelství: Albatros plus

Anotace: Šestnáctiletá Natálie prodělala mozkovou obrnu, a je upoutaná na invalidní vozík. Její otec psychickou zátěž, kterou starost a péče o takové dítě představuje, nezvládl a záhy rodinu opustil. Natálie tedy vyrůstá s matkou, starším bratrem, malou sestřičkou a za pomoci asistentky navštěvuje integrovanou školu. I když je nadprůměrně inteligentní, její fyzická stránka a špatná výslovnost bohužel budí v lidech dojem, že je mentálně postižená. Přesto studuje. píše na počítači a pohotově komunikuje se svým okolím. Statečná dívka se umí s životem prát, a díky osobitému humoru zvládá situace pro mnohého člověka nepřekonatelné. 
Příběh se rozvíjí ve chvíli, kdy se matka rozhodne přestěhovat do jiného města, nejen aby zpřetrhala vzpomínky, ale především aby dceři umožnila vzdělání na bezbariérovém gymnáziu. Nový život tak začíná všem...
Kniha je fikce, avšak spoluautorkou je dívka, která v podobné situaci je a raduje se ze života, jako všichni ostatní. I ona je hodnověrná a bystrá pozorovatelka.

Z mého pohledu...
Příběh vypráví o šestnáctileté Nátálce- dívce upoutané na invalidní vozík. Jak už z anotace víte, narodila se předčasně a prodělala
mozkovou obrnu- většinu věcí sama nedokáže a tak je odkázána na pomoc ostatních. Co byste asi nečekali je fakt, že i když není moc fyzicky zdatná, je nadprůměrně inteligentní a tak se její matka rozhodne ji přihlásit na gymnázium, kam se bez problému dostane. Právě v tuto chvíli se začíná rozvíjet příběh. Nátálka, její dva sourozenci a matka se stěhují do jiného města, aby zpřetrhali vztahy s otcem, který je opustil, ale co je hlavní, aby poskytli Natálce možnost studovat. Vše se ale zhoršuje ve chvíli, kdy Naty  kvůli stěhování zůstává bez asistentky. Spolužáci podle mě ani neví, jak moc je inteligentní a považují ji trochu za "neschopnou", nebo dokonce "nepoužitelnou" přítěž. Jejich učitelka moc neví, jak se k ní chovat a tak jí radši vždy jen odveze do třídy a rychle zase zmizí. Najde si nakonec nějaké přátele? A kdo je tajemná "Pozorovatelka", která píše její spolužačce?
Toto je v podstatě jen příběh bez nějakého konce nebo závěru. Podle mě je to trošku odtržené v půlce věty. Na jednu stranu je to fascinující příběh, ale na druhou bych to alespoň nějak uzavřela. Jako byste odešli, zavřeli za sebou dveře a už nikdy nezjistili, co se dělo dál. I přes to mě tato kniha mile překvapila a jako oddychové čtení na léto se mi líbila. Hodnotím 70% a co se obálky týče, mohla by být lépe provedená, ale to nic nemění na obsahu knihy.

Komentáře

  1. Byla jsem na besedě s Petrou Braunovou, která nám tam říkala jak ji psala... Chtěla jsem si ji přečíst, pak mi ale nejak vypadla z hlavy a vzpomněla jsem si až díky tvé super recenzi :)

    OdpovědětVymazat
  2. O tejto knihe som ešte nepočula, ale vyzerá super :)
    my blog: THE COLORFUL THOUGHTS

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky