Přečteno: Divoká píseň

Autor: Victoria Schwabová
Počet stran: 335
Rok vydání: 2016/ překlad 2017
Nakladatelství: CooBoo
Více informací zde
Anotace: Vítejte v temném městě Verity, kde najdete všechno, jen ne bezpečí… Protože tohle místo ohrožují monstra, která se zrodila z násilí.
Kate touží být tak nemilosrdná jako její otec, který vládne severní části Verity, nechává nestvůry potulovat se po městě a vybírá od lidí peníze za jejich bezpečí. Po pěti letech na internátních školách se Kate konečně vrací domů a chce ukázat otci, že je stejně nelítostná jako on.
August chce být člověk. Ale není. Je nestvůrou, která dokáže krást duše pomocí hudby. Jeho otec řídí jižní část města a snaží se chránit nevinné. August je jeho tajná zbraň.
Jejich město je rozdělené. Jejich město se rozpadá.
A Kate a August jsou jediní, kdo chápou obě strany, jediní, kdo jsou schopní něco udělat. A přitom tak rozdílní… Ale jak se může člověk rozhodnout, jestli bude hrdina, nebo zloduch, když je tak těžké rozlišit, co je co?

Z mého pohledu…
Verity je město rozdělené na dvě části. Tyto části jsou oddělené švem, což je jakási hranice. Severní části vládne Harker. Svobodu a bezpečí před monstry si lidé mohou zajistit tím, že Harkerovi zaplatí. Kromě toho Harker v podzemí skrývá spoustu monster, která vůbec nejsou bezpečná.  Díky jeho vlivu je v severní části víceméně klid a pořádek. Jižní část je pod nadvládou rodiny Flinnů. Zde se spíš snaží zabránit válce se severem a ochránit nevinné.
Ještě nutno vysvětlit povahy monster. V tomto městě žijí celkem tři druhy. Malchajové, kteří se rodí z vražd a živí se krví. Korsajové, kteří se živí masem a rodí se z násilí a nakonec asi nejzajímavější Sunajové, kteří se rodí z velkých neštěstí a tragédií. Sunajové lidem berou duše pomocí zpěvu, nebo hudby.

Hlavní dějová linie začíná ve chvíli, kdy Kate Harkerová (dcera vládce) podpaluje kostel v internátní škole sv. Anežky. Kate jde jen o jediné, vrátit se zpět domů do Verity a to se jí po vyhození z pěti různých škol podaří. Nastupuje tedy do školy, která se nachází přímo ve Verity. Ve stejnou chvíli je do té samé školy poslán i August Flinn za účelem sledovat a hlídat Kate. Co se Augusta týče, je to Sunaj, i když si ze všeho nejvíc přeje být člověkem. Není ale zlý, spíš naopak. Co se ale stane, když Kate odhalí Augustovu identitu a o den později začne být pronásledována monstry? Bude ve městě ještě někdy klid, nebo nastane nemilosrdná a krutá válka mezi monstry a lidmi?

Osobně se mi asi nejvíc líbí autorčina myšlenka. Celá kniha je v podstatě postavená na realitě. Samozřejmě, monstra neexistují, ale když se člověk zamyslí, v této knize vznikla monstra z vražd, násilí a velkých tragédií. A není to přesně to, co dnešní svět běžně zahrnuje?

Myslím si, že autorka se nechala lehce inspirovat známým příběhem Romea a Julie. Vůbec mi to ale nevadilo, protože v knize převládají autorčiny nápady a pojetí nového světa. Jediné, co mi na příběhu trochu vadilo bylo místy zdlouhavé vyprávění a vysvětlování některých věcí. Příběh jako takový se začal pořádně rozvíjet až ve druhé třetině knihy, takže se ze začátku nic moc nedělo a autorka jen vysvětlovala jednotlivé postavy a jejich svět.  

Díky střídání vypravěčů můžeme více poznat hlavní postavy a jejich smýšlení. Vysvětlí se tak spousta věcí, které by nás běžně ani nenapadly. Mezi Kate a Augustem sice naprosto chybí jakákoliv romantická zápletka, ale zase je hezky vidět, že jejich vztah je postaven na vzájemném porozumění a důvěře.

Ještě bych chtěla pochválit autorčin styl psaní, který byl i přes počáteční zdlouhavé vysvětlování a občasné zbytečné přemýšlení velmi poutavý a čtivý. Konec byl otevřený a nedokončený, proto se moc těším, až u nás vyjde druhý díl.

Hodnotím 75%  a doporučuji přečíst všem, kteří mají rádi trochu „tvrdší“ knihy, nebo si chtějí přečíst něco, co trochu vybočuje z řady Young Adult knih.

Četl jste někdo? A jak se vám líbila?

Více informací o knize najdete zde.

Za zaslání knihy k recenzi moc děkuji Dobrým knihám. Tuto knihu si u nich můžete zakoupit tady


Komentáře

  1. Tak tahle knížka mě učarovala a nemůžu se dočkat pokračování.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky