Přečteno: Eden

Autor: Helen Douglasová
Počet stran: 254
Rok vydání: 2013/ překlad 2016
Nakladatelství: Yoli
Odkaz na ČBDB zde
Anotace: Eden Anfieldová zbožňuje záhady, a když se na škole objeví tajemný nováček Ryan Westlans, úplně ji to pohltí. Ryan je nápadně hezký, sportovní typ, má nezařaditelný přízvuk (je Američan, Kanaďan, nebo snad Jihoafričan?) a působí neuvěřitelně sympaticky. A ačkoli mu nadbíhají školní krasavice, začne se zajímat hned od začátku právě o Eden. Ta si však brzy všimne drobných nesrovnalostí- Ryan má v některých oblastech mimořádné znalosti, ale jinde zase podivné mezery. Jak to, že nezná pizzu a nikdy neslyšel o Hitlerovi? Teprve když u Ryana doma náhodou najde životopisnou knihu svého nejlepšího kamaráda Connora, datovanou více než o půl století později, kterou napsal již jako starý muž, začne jí docházet, že Ryan možná přišel z budoucnosti... Když se svým objevem na Ryana vyrukuje, zjišťuje, že na ni čeká velmi důležitý úkol, a ona právě málem zničila jeho jedinou šanci na úspěch...


Z mého pohledu...
Být nový ve třídě, nebo ve škole rozhodně není nic jednoduchého. Tedy, pro normálního člověka. Když Ryan nastupuje do nové školy, překvapivě se s ním hned všichni baví a stává se oblíbeným. O tom ale tento příběh není. Hlavní hrdinkou je Eden, zpočátku obyčejná dívka. Když se ale seznámí s Ryanem a nešťastnou (nebo šťastnou?) náhodou odhalí jeho tajemství, totiž, že cestuje časem a na Zemi má důležitou misi, celý život se jí převrátí naruby. Ryan se spolu s Eden a ostatními členy posádky snaží zastavit Connora a zabránit mu v něčem, co by mohlo zničit celou planetu i lidstvo. Ale podaří se jim to včas?

Když nad tím tak přemýšlím, prvních sto stran se nic moc nedělo a kniha vypadala jako další z románů, kde se dívka rozhoduje mezi dvěma kluky a sama neví, co by chtěla. To se ale změnilo ve chvíli, kdy Eden objevila deník z budoucnosti, díky kterému odhalila Ryanovo tajemství. Na druhou stranu mi přišlo trochu nereálné, aby se s faktem, že se právě zamilovala do někoho z budoucnosti a vlastně neví, jestli jí třeba během několika minut nebude chtít zabít, vyrovnala tak v klidu a během chvilky. Ale to je detail.  V podstatě k této knize není moc co říct, přiletí kluk z budoucnosti, potká Eden, začnou zachraňovat planetu.

Rozhodně se nejedná o nic náročného na čtení a je to knížka na jedno odpoledne. Také od ní nečekejte žádné zázraky, v anotaci je popsáno vše, co se stane a nic moc nového už vás nepřekvapí. Tato kniha v zahraničí dostala poměrně špatnou kritiku a já sama moc nevím, jestli mám hodnotit kladně, nebo záporně. Asi něco veprostřed. Kniha rozhodně nebyla špatná, ale také jsem nekoukala s otevřenou pusou po jejím dočtení. Doporučila bych přečíst asi mladším čtenářům, které by toto téma mohlo nadchnout trochu víc.

Na goodreads jsem ještě koukala, že už vyšel druhý díl (v roce 2014) nicméně to vypadá, že jeho překlad se asi neplánuje, což je trochu škoda, protože si myslím, že druhý díl by tomu prvnímu mohl trochu zlepšit reputaci.

Hodnotím 70% a doporučuji přečíst buď jako odpočinkovou knihu všem, nebo mladším čtenářům, které by tato kniha mohla zaujmout trochu víc.

Komentáře

  1. Moc pěkně napsáno :) Knihu jsem četla a byla to pohodová čtivá oddechovka :) Bavila mě :)

    OdpovědětVymazat
  2. Přesně jak píšeš, pohodová, nenáročná knížka pro náctileté, moje dcera ji totiž úplně zbožňuje.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky