Přečteno: Jednou ano, dvakrát ne

Autor: Cylin Busbyová
Počet stran: 247
Rok vydání: 2012/ překlad 2014
Nakladatelství: CooBoo
Odkaz na ČBDB
Anotace: "Jsem tvoje sousedka, Olivia. Ani se nesnaž mluvit... Mrkni jednou pro ano a dvakrát pro ne"
West je úspěšný středoškolák a má vše, co si jen může přát. Avšak jednoho dne se probudí po nehodě v nemocnici - ochrnutý a bez možnosti mluvit. Jediný způsob, jak se může dorozumívat s okolím, je mrkání: Jednou znamená ano, dvakrát ne. 
West je naprosto zoufalý a neustále ho pronásledují děsivé noční můry. Jediné, co ho udržuje při smyslech, jsou návštěvy Olivie, pacientky z vedlejšího pokoje. Ta mu pomáhá s uzdravováním, informuje ho o všem důležitém a je jeho největší oporou. Ovšem co se stane, jestli se West vyléčí? Uvidí se s Olivií ještě někdy? A můžou se oba ještě někdy vrátit do normálního života?
Skvělý román o lásce, ztrátě a o tom, co je v životě opravdu důležité.



Z mého pohledu...
Od této knihy jsem moc nečekala. Ležela mi doma už nějakou dobu, obálka nijak nevyčnívá oproti ostatním knihám a zkrátka pěkně zapadla, mezi ostatní nepřečtené knihy. Potřebovala jsem ale číst něco krátkého a ideálně oddechového a tak jsem po ní sáhla. A musím říct, takhle jsem se už dlouho nezačetla.

Asi moc nemá cenu vám tu teď vyprávět celý příběh - víceméně je všechno řečeno již v anotaci. Tak jen ve zkratce. West se po těžkém úrazu na kole dostává do nemocnice, kde celé dny jen leží a nemůže se hýbat, ani mluvit. A všechny životní funkce mají na starosti přístroje. Ve vedlejším pokoji ale leží Olivie, která ho den co den chodí navštěvovat. Kromě toho, že mu dělá společnost, mu přináší i mnoho zpráv o jeho zdravotním stavu, které odposlechne na chodbě, nebo si je najde ve Westově kartě. Zlom ale nastává ve chvíli, kdy se Westovi rodiče rozhodnou ho poslat na operaci a alespoň se pokusit o to, aby se mohl znovu hýbat. Ale co se změní, když se West probudí? Víc, než byste možná tušili.

Musím říct, že kniha je plná hlubších myšlenek. Autorka vás donutí přemýšlet o tom, jaké máte štěstí, že jste zdraví. Mimo to se věnuje i tématu života v nemocnici, života na přístrojích. A i když se jedná o jednoduché čtení, ještě dlouho po dočtení příběhu přemýšlíte. Kniha je místy poměrně zmatená a spousta věcí se nevysvětlí hned, na konci ale všechno pochopíte a všechny dílky do sebe hezky zapadnou.
Autorku rozhodně musím pochválit i za reálné vykreslení nemocničního prostředí včetně veškerých detailů. Sice je škoda, že v příběhu trochu víc nefigurovala Westova rodina a skoro si myslím, že by se v knize mohly střídat pohledy rodiny a Westa, ale to už by příběh možná trochu změnilo.

Knihu hodnotím 85% a rozhodně doporučuji přečíst všem, i když vás třeba napoprvé moc nezaujme, nebo díky své obálce jen zapadne mezi ostatní knihy. Je totiž něčím výjimečná, to už si ale musíte přečíst sami.

Komentáře

  1. Moc pěkná recenze :) Zrovna nedávno jsem si na knihu vzpomněla :) Asi se do ní konečně pustím, už tu čeká na přečtení dost dlouho :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky