Přečteno: Zůstaň se mnou

Autor: Gayle Formanová
Počet stran: 179
Nakladatelství: Yoli
Rok vydání: 2009 ( překlad 2011)

Talentovaná sedmnáctiletá violoncellistka Mia si vždy myslela, že nejtěžším rozhodnutím jejího života bude volba, zda jít za hlasem svého srdce, jenž radí zůstat s Adamem, nebo se naplno věnovat své druhé osudové lásce - hudbě. Protože to by znamenalo soustředit veškerou energii na budování hudební kariéry na prestižní umělecké škole, rozejít se s Adamem a opustit rodinu i kamarády…
Potom se však jednoho únorového rána Mia vydá s rodinou na výlet autem a v okamžiku se všechno změní. Po dopravní nehodě se ocitá v kritickém stavu mezi životem a smrtí a najednou se musí rozhodovat, zda na tomto světě vlastně chce ještě zůstat, anebo zda o svůj život, který beztak visí na vlásku, bojovat přestane. Času na rozhodnutí jí moc nezbývá.

Z mého pohledu…

Jakmile se Mia probudí po hrozivé
autonehodě, nic už není jako dřív. Její bratr je v kritickém stavu v nemocnici, rodiče jsou mrtví a Mia je v kómatu. Zároveň ale stále vidí a slyší vše, co se děje kolem ní. Může všechno- chodit po nemocnici, sledovat přístroje, poslouchat hovory ostatních, ale stále vidí své nebohé tělo, ležící na JIP. Má před sebou velké a nelehké rozhodnutí- vzdát se a odejít, nebo zůstat a bojovat. Dále je tu její přítel, Adam. Nejprve ho k Mie vůbec nechtějí pustit, prý k ní smí jenom rodina. Nakonec se mu ale za pomoci zdravotní sestry přece jen podaří dostat k Mie. " Nechám tě jít. Jestli zůstaneš". Možná právě tohle jsou zlomová slova, která Adam vysloví.
Vzhledem k tomu, že kniha má i druhý díl, je celkem jasné, že Mia se nakonec rozhodne zůstat, nebo je k tomu donucena?!
Děj je psaný ze dvou "pohledů" - současnost a vzpomínky. Další neobvyklou věcí je, že kapitoly nejsou číslovány jako v ostatních knihách, ale na začátku každé kapitoly najdete čas.

Asi jako všichni, po dočtení prvního dílu jsem moc nevěděla, co si myslet, Líbila se mi, nebo nelíbila? Myslím, že by bylo lepší, kdybychom se nejdřív dozvěděli něco o Miině povaze, trochu si jí "zamilovali" a až potom se dozvídali o její minulosti a prožívali s ní děsivou autonehodu a všechny její pocity kolem. Ještě nutno dodat, že se mi nelíbí překlad druhé verze. První vydání má název "Jestli zůstanu" a rozhodně lépe vystihuje děj knihy.
Nicméně tuto knihu rozhodně nemůžu označit jako špatnou. Nelituji toho, že jsem si jí přečetla a proto bych jí ráda doporučila i vám.
A jaký je váš názor na tuto knihu?

Komentáře

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. Hodnotím ji asi stejně tak, jako ty. Neurazí, nenadchne. Ale četl jsem ji zhruba 4 roky zpátky, takže kdoví, jak by se mi líbila teď s odstupem času. :-)
    http://kniznibrloh.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pravda, možná by stálo za to si jí za pár let přečíst znovu :)
      N.

      Vymazat
  3. Tuto knihu bych si ani nekoupila, kdybych nečetla od Gayle Formann předešlé její knihy Jen jeden den a Jen jeden rok, myslím že jsou to lepší kousky této autorky oproti knize Zůstaň se mnou. Takový průměr, souhlasím s předešlými komentáři. A doporučuji výše zmiňované publikace, stojí za to je přečíst. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Knihy jsem nečetla, ale do filmu jsem se zamilovala. Nevím, jestli byl konec stejný jako v knize, ale ve filmu jsem měla sto chutí rozbít obrazovku :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D Film jsem ještě neviděla, ale chystám se na něj :)
      N.

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky