Přečteno: Doppler

Autor: Erlend Loe
Počet stran: 168
Rok vydání: 2004/ překlad - 2.verze 2017
Nakladatelství: Kniha Zlín
Odkaz na ČBDB zde

Anotace: Doppler je úspěšný, spořádaný a pilný muž. Má manželku, dvě děti, hezký dům a dobrou práci. Jednoho dne však při cyklistickém výletě do přírody spadne z kola, a jak tak leží v lese na zemi, zaplaví ho klid a mír, jaký už dlouho nezažil. Ty tam jsou starosti s plánovanou rekonstrukcí koupelny, ty tam jsou přihlouplé dětské pořady, které si jeho syn pouští stále dokola, ty tam jsou všechny povinnosti. Doppler v důsledku tohoto zážitku usoudí, že svůj život musí radikálně změnit. Opustí proto dosavadní pohodlnou existenci i rodinu a rozhodne se odejít z města do lesů v okolí Osla. Společnost mu zde dělá losí mládě, jehož matku zabil, aby ve svém novém domově nezemřel hladem. Ke spokojenosti mu chybí už jen nízkotučné mléko...

Doppler je absurdní i vtipný příběh o lidské osamělosti, o soukromém protestu proti společnosti, proti bezduchému konzumu, proti tomu, co se považuje za správné. 


Z mého pohledu...
Tohle je asi první kniha, u které nevím, jak začít s recenzí. Ráda bych vám odvyprávěla děj, nicméně nechci všechno prozradit. Navíc kniha má pouhých 168 stran a tak nemohu prozradit o moc víc, než je v anotaci...
Kdybych to měla trochu shrnout, kniha vypráví o muži, který se vzdává svého dosavadního pohodlného života, a rozhodne se bydlet v lese ve stanu. Obživu si zařídí tím, že zabije losa. To ale ještě netuší, že zabil matku malého mláděte, které teď bude za svou mámu považovat jeho. A tak se z Dopplera a losího mláděte stává skvělá dvojka. Rodina za ním skoro nechodí a losí mládě, jež pojmenuje Bongo, je jeho jediná společnost. Dopplerovi to ale vůbec nevadí, spíš naopak. Co se ale stane ve chvíli, kdy ho okolnosti donutí nebýt celé dny jen v lese?

Kniha má sice jen několik desítek stran, ale příběh vás chytne hned a už se od něj nebudete moct odtrhnout. Autor si pohrává s myšlenkou změny života a protestu proti společnosti, ale nic vám není násilně nuceno. Spíš naopak. Autor vše vypráví tak, že za chvíli mu věříte, že jedině jeho názor je správný. A tak to má vypadat. Naprosto nenuceně čtenáře přesvědčuje, že život v lese, bez telefonu a s minimem věcí může být skvělý a člověk si uvědomí, kolik zbytečných věcí denně řeší a kolik stresu má. Zároveň je kniha vtipná a člověk se u ní směje, občas i nahlas.

Na konci se ovšem ukáže, že vůbec není konec. Tato kniha bude mít ještě další dva díly a já netuším, co budu do té doby dělat. Už teď mi chybí Doppler, jeho syn a losí mládě!

Skutečně, tuto knihu si prostě musíte přečíst a neexistuje žádná výmluva, proč byste jí nečetli. Prostě musíte! Hodnotím 80% a už se moc těším na druhý a třetí díl!

Četli jste tuto knihu? A kterou postavu jste si oblíbili nejvíc? 





Komentáře

  1. Převyprávět děj není proč, o tom recenze není, a jak říkáš, prozradila bys moc, obzvlášť při takovém rozsahu díla. Kniha mě rozhodně zaujala svým tématem. Sama začínám pronikat do tajů minimalismu, a i když odstěhovat se k lesu a žít s losem v plánu nemám, přečtu si to ráda.
    x
    www.introvertnisvet.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky