Přečteno: S láskou tě nenávidím

Autor: kolektiv spisovatelů a booktuberů
Překlad: Tomáš Bíla
Počet stran: 388
Rok vydání: 2017/ překlad 2018
Nakladatelství: CooBoo
Anotace: Nechte na hrdinech, aby zachránili svět, zloduši mu prostě jen chtějí vládnout. V této antologii se třináct uznávaných autorů spojilo s třinácti známými booktubery, aby společně sepsali příběhy z pohledu často nesprávně pochopených záporáků. A tak se znovu dostáváme například do příběhů Sherlocka Holmese, ale tentokrát z pohledů hlavní záporné postavy, která nám ukáže, že ne vše je tak jednoduché, jak se zdá.

Z mého pohledu...
Nutno podotknout, že na knížku jsem se opravdu těšila a netrpělivě čekala na její vydání. A když se podíváte na seznam autorů, zjistíte, že to vypadá fakt moc dobře. Jako první mě napadá například Soman Chainani (Škola dobra a zla), Marissa Meyer (Bez srdce, Měsíční kroniky), Victoria Schwab (Divoká píseň), Samantha Shanon (Kostičas) nebo Adam Silvera (zatím mu v čj nic nevyšlo, ale chystá se They both die at the end) a Nicola Yoon (Všechno, úplně všechno). Navíc povídky. Nevím jak vy, ale osobně mám povídkové knížky ráda a užívám si je. Navíc mezitím můžete číst i další knížky, protože jednotlivé příběhy na sebe nenavazují. 
Přemýšlela jsem, jak vlastně tuhle recenzi udělat a dospěla jsem k názoru, že je asi zbytečné vám sem psát o čem každá z povídek byla. Samotná bych takový článek asi ani nečetla, protože přeci jenom každý příběh, každá povídka zabere jen pár stran v knize a tak se toho nedá říct moc, aniž bych vás ochudila o zážitek z příběhu. 

Jak už to tak bývá, některé povídky jsou slabší, některé průměrné a najdou se i takové, které jsou opravdu skvělé. Mně osobně se líbila třeba povídka od Ameriie, která dala dohromady celou knihu, s názvem Jack. Její zadání znělo "Jack a Fazole" versus Falaris z Agrigenta.
K čemu se tím ale dostávám jsou zmiňovaní booktubeři. Abych pravdu řekla, myslela jsem si, že na povídkách spolupracovali a že je psali spolu. A teď mě opravte, jestli to říkám špatně, ale spíš mám pocit, jako by spisovatelům dali jakési zadání a potom jejich povídku okomentovali. A jestli jsem něco nepochopila, tak jsou to právě komentáře zmiňovaných booktuberů. Proč? 
Tak jako dobře, že jim vymysleli zadání a pak k tomu řekli co si myslí okay. Ale jakýsi rozbor a dovětek od booktuberů mi připadá zbytečný a už vůbec by nemusel být v knize. Abych zase neházely všechny do jednoho pytle, úplně u všech povídek tomu tak není, ale převážná většina bohužel ano.

Abych to jen nekritizovala. Povídky hodnotím převážně pozitivně. Mnohdy se jedná o opravdu zajímavý nápad (nebo zadání od booktubera?) a víceméně všechno jsou známí autoři, kteří nepíšou poprvé, takže se dá předpokládat, že to nebude špatné. U některých bych si klidně dokázala představit pokračování, nebo "rozšíření". Z těch všech bych vyškrtla jen jednu nebo dvě, takže z této strany je to naprosto v pořádku a hodnotím rozhodně kladně. 

A teď co s tím, žejo. Na jednu stranu se mi opravdu nelíbily komentáře booktuberů a rozhodně by se nic nestalo, kdyby v knize nebyly. Na druhou stranu nechci knize dát vyloženě špatné hodnocení, protože povídky jako takové se mi líbily.

Celkově tedy hodnotím 65% s tím že samotné povídky bych ohodnotila 75%.
Za zaslání knížky mockrát děkuji nakladatelství CooBoo!


Komentáře

  1. Kniha mě zaujala podle obálky na první pohled, ale povídkové knihy zrovna moc nevyhledávám. Přijde mi ale skvělé, že se jedná o příběhy se zápornými postavami a spojení autorů a booktuberů je taky super. Určitě dám knize šanci. :)

    OdpovědětVymazat
  2. obalka je nadherna, obsah knihy me zajima, tak snad nekdy :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky